Angst behandeling

Angst behandeling

Angst is een belangrijke emotie die ons helpt te overleven als de oorzaak realistisch is dus als het om gevaarlijke situatie gaat. Niet zonnebaden naast een los lopende tijger! Geen giftige slang in je hand nemen om te bewonderen! Zwemmen met de agressieve haaien en de krokodillen zou ik ook niet aanraden. In zulke gevallen weg wezen dus: Door je angst heb je al genoeg adrenaline in je bloed, je hart klopt geweldig snel, de spieren krijgen hierdoor goed energie om snel weg te rennen.

Angst is ook tegelijkertijd een bijzonder lastige emotie om er mee om te gaan als de oorzaak niet realistisch is. Wij kunnen ons heel vies vergissen in onze waarnemingen, in onze vooroordelen, in mening vormen over bepaalde onderwerpen. Ik geef u een voorbeeld ter illustratie:

Op 3 februari 1999, is Amadou Diallo, een Afrikaanse Amerikaan, dood geschoten door 4 blanke Amerikaanse politie agenten. Het ging als volgt. Diallo liep op de stoep voor zijn appartement. 4 politie agenten in hun civiele  kleren zagen hem naar hen verdacht kijken. Met zijn vieren tegelijk liepen ze naar Diallo toe. Diallo schrikt, de agenten zien dat Diallo zijn hand in zijn zak stopt. De agenten dachten dat Diallo  zijn pistool wilde pakken en riep een agent “Fire” en 4 agenten tegelijk schoten Diallo ter plekke dood. Toen ze bij Diallo gingen kijken zagen ze dat Diallo in zijn zak niet een pistool maar zijn portemonnee had. Waarschijnlijk dacht Diallo dat de 4 mannen hem wilden beroven. Als Diallo blanke Amerikaan was geweest was hij ook doodgeschoten? Extreem ernstige consequentie van de verkeerde waarnemingen, verkeerde opvattingen, die onze gedachten, gevoelens en gedrag bepalen! Hier kan iedereen wat aan doen en U ook. Ook wat betreft uw angst.

Zo kan je denken dat je bij de tandarts zou kunnen stikken omdat de tandarts zo onhandig zou zijn om iets in je keel zou kunnen laten vallen. Of  je kan denken dat de tandarts je wang zou raken tijdens het boren. Dat zijn dus ook vooroordelen die van onze leven Hell maken i.p.v. een paradijs die wij wel verdienen.

Ik heb mijn vlieg angst zelf kunnen wegtoveren alleen door de juiste boeken te lezen en mijn gezond verstand te gebruiken. Nu door mijn studie psychologie aan de Open Universiteit ( inmiddels heb ik 2 certificaten gehaald: 1) Inleiding in de psychologie en 2) Ontwikkelingspsychologie) , en door meer ervaringen met mijn angstige patiënten, heb ik goed vertrouwen dat ik ook aan U kan helpen met uw tandartsangst/ tandarts fobie, mits dat u logisch kunt denken. Ik moet u wel zeggen dat ik geen voorstander ben voor het gebruik maken van  narcose bij de tandheelkundige behandelingen. Daarmee wordt je logisch denk vermogen juist uitschakelen, terwijl wij juist hem het sterkst nodig hebben om uit te zoeken waar wij logica fout hebben. Deze verkeerde gedachten kunnen we uitzoeken, vinden en onmiddellijk in de prullenmand gooien en in plaats daarvan moeten we de realistische gedachten plaatsen in ons denk systeem die niet makkelijk in elkaar stort. Tenslotte neemt u niet uw hele huis mee in je koffer als u naar de vakantie gaat. Zo is het ook met onze levenskoffer. Gooi alle onnodige vervelende dingen uit je koffer en neem alleen maar de lessen die je ervan hebt genomen mee in je koffer. Draagt prettiger!!!!

Mocht u  meerdere andere angsten tegelijk hebben en/of dat u lijdt aan hallucinaties, in zulke gevallen zou ik u aanraden naar een gediplomeerde angst tandarts en psycholoog te gaan . Want ik ben tenslotte geen psycholoog maar tandarts met een specifieke expertise. Namelijk de tandartsangst en tandarts fobie.

Ik adviseer u om de onderstaande mind map’ s te bestuderen om over uw angst na te denken. Bent u dan wellicht al over uw angst heen doordat u bewust wordt van aantal zaken. Lukt het alsnog niet helemaal, kunt u het ervaren in onze praktijk.


1 )ANGST VOOR DE TANDARTS 2 ) KENMERKEN 2 3 ) OORZAKEN 4 )BEHAVIORISME 5 )TYPEN 6 ) INSTAND HOUDEN VAN ANGST 7 )ANGSTWEKKENDE ASPECTEN EN ANGST TYPEN 9 ) ANGST STOORNISSEN 8 ) NEUROBIOLOGIE 10 ) COPINGSVAARDIGHEDEN 11 ) EXPOSURE IN VIVO 12 ) OPERANTE TECHNIEKEN 13 ) COGNITIEVE TECHNIEKEN 14 ) BEHANDELING VAN ANGSTWEKKENDE HERINNERINGEN 15 ) BEHANDELING ANGSTIGE KINDEREN